När det kommer till hantverk så finns det många olika områden, men ett som har hängt med i många sekler är konsten att göra lapptäcken. Förr i tiden så hade man inte möjlighet att köpa nytt varje gång något gick sönder, och därmed så lappade man ihop olika tyger och material av det man hade. På så vis kunde man använda det som fanns till att göra lapptäcken att värma sig inunder.

Det finns idag många som har som hobby att sy lapptäcken, men då handlar det inte om dem ”lappar” som är över, utan designade lapptäcken som är mycket vackra. Exempel på vackra lapptäcken kan man hitta på bloggen Erica Tygverkstad, där egna verk har lagts upp vilka kan användas till överkast, filtar, örngott och mycket mer.

Lapptäcken brukar även vara ett hantverk som man kan se på många utställningar. Där kan det vara olika mönster beroende på i vilken region som dem är sydda. Det finns alltså oändligt många lapptäcksmönster även i olika kulturer världen över. Amishfolket är bland annat en kultur där lapptäcken fortfarande sys och används aktivt.

Allstugan kan man hitta alla tillbehör man behöver för att kunna sätta igång med att göra sitt eget lapptäcke. Själva tekniken är inte svår att lära sig, och när man väl kommit igång så har man snabbt gjort ett lapptäcke. Man kan låta sig inspireras av olika mönster och det finns inga regler för hur man ska färgsätta sitt lapptäcke. Det är numer inte bara dem äldre som har tagit upp detta hantverk då många ungdomar med intresse för att sy och sticka även tagit upp lapptäckstekniken.