Sist hade vi väv, sjögräs och blommor på tapeten när vi pratade om hur man inreder i 70-talsstil. Nu är det dags för nästa glamourösa årtionde. Under 80-talet skämdes man inte längre för att tjäna pengar, vilket skapade en stil som dels inspirerades av svulstig överklass från tidigare årtionden samtidigt som man hellre köpte nytt än renoverade gamla möbler.

1980-talet minns vi på gott och ont mest för sina starka färger. Då älskade vi neon, glam och glitter, och hemmet inreddes om vartannat med massproducerad plast och robusta skinnfåtöljer. Man ville man gärna få en känsla av vräkig lyx i hemmet med kristallkronor, glasbord och gärna en vinröd skinnsoffa. Man såg ofta massor av prydnader i glas och porslin och metalliska färger i silver och krom. Till och med tygerna kom oftast glätta glansiga färger, med kuddar som gav soffan eller sängen ett lätt metalliskt skimmer.

På väggarna hade man ofta strukturtapeter eller randiga tapeter, prydda med stora posters. Och möblemanget bestod bland annat av stolar i rotting eller neonfärgad plast. Samtidigt inredde man ofta och mycket med stora fluffiga lampor och elektronik i skrikig plast. Skämttelefoner formade som läppar eller hamburgare var också populära, och skivspelaren fick en central plats i vardagsrummet.

Då hoppas jag ni har fått lite inspiration även från detta fantastiska årtal. Lycka till med inredningen!