När du är klar med att inreda i 60-talsstil så vill du ju så klart inviga ditt nya hem. Och det finns inte något bättre sätt än att bjuda in vänner och familj på en tidstypisk middag! Lyckligtvis finns det mycket inspiration att hämta från det utmärkta programmet Historieätarna, och i andra avsnittet under säsong 2 hade de just 1960-talet som tema.

Programmet innehåller massor av inspiration och behandlar alla typer av ingredienser som användes under tiden. Årtiondet beskrivs som en kombination av hemlagad mat i ugn, och halvfabrikat i form av frysta varor, konserver och pulver för till exempel potatismos, soppor och chokladpudding.  

I avsnittet som sändes finns massor av inspiration att hämta. Och i samband med att avsnittet sändes bjöd SVT på följande smarriga recept, som är lätt för vem som helst att göra hemma.

Limpa med gurk- och skinkmajonnäs

Ur Kom in på en öl och en smörgås, 1967

2 hg rökt skinka

3 msk persilja

1dl majonnäs

1 limpa bröd

Skär upp rökt skinka i tärningar och blanda med finhackad ättiksgurka, persilja och majonnäs.

Skär skivor i brödet utan att skära igenom botten. Rör sedan ut blandningen mellan brödskivorna och slå in brödet i folie. Stoppa in foliepaketet i medelvarm ugn i 15.20 minuter.

När det är klart, skär upp brödet i dubbelmackor, och servera skivorna med servett.

 

Hela programmet finns tillgängligt på Youtube, för den som söker på "Historieätarna – Säsong 2, Avsnitt 2, 1960-talet"

 

Källa: SVT.se

Källa för bild: SVT.se