Hasselblad var inte den första kameran i rymden, och det är lite osäkert vilken det egentligen var, men det är antagligen den mest berömda. När Apollo 11 landade på månen så fanns i utrustningen bland annat tre stycken Hasselblad-kameror, specialtillverkade varianter av modellen 500EL. Färden till månen var dock inte Hasselblads debut i rymden. Den skedde nästan av en slump 1962, när NASA började fundera på hur den bästa kameran för användning i rymden borde se ut. Astronauten Walter Schirra ägde en Hasselblad 500C, som låg nära vad teknikerna ansåg borde passa bäst. De modifierade då helt enkelt den redan existerande kameran, främst i syfte att hålla vikten nere, och fick sedan följa med några varv runt jorden. Bilder av jorden sedd från rymden som tagits med hasselbladskamera var inte de första i sitt slag, men har blivit de mest klassiska.

Efter debuten i rymden fick hasselblad i uppdrag av NASA att tillverka kameror specifikt anpassade för rymdfärder, vilket bland annat ledde till tidigare nämnda 500EL som följde med Apollo 11. Hasselblads ställning som ”rymdkamera” hjälpte också till att höja märkets prestige, och man var inte sena med att använda sig av ställningen som ”rymdkamera” i sin marknadsföring.

Under de bemannade månlandningarna som NASA gjorde mellan 1969 och 1972 så användes hasselbladskameror flitigt, främst för att ta bilder av månens yta. Vad som är mindre känt är vad som hände med de kameror som togs med till månen, och svaret är lite överraskande – de lämnades helt enkelt kvar. Skälet var att man ville hålla vikten nere under återresan, för att kunna ta med sig sten, damm och liknande från månen. Endast filmrullarna togs med tillbaka hem till jorden. Det betyder att det just nu finns tolv Hasselbladskameror där uppe på månens yta.

Källor och vidare läsning:

http://www.hasselbladusa.com/about-hasselblad/hasselblad-in-space/space-cameras.aspx

http://www.bgafotobutik.se/

http://www.hq.nasa.gov/alsj/a11/a11-hass.html