Den välkända EU-pallen som i dagligt tal även kallas för SJ-pall är en typ av lastpall i trä som man standardiserade redan 1961. Just den här typen av pall är framtagen genom ett samarbete inom UIC och en rad andra europeiska länder däribland Sverige som har valt att använda just den här pallen som standard vid varutransporter.  Vem som faktiskt kom på idén från allra första början är fortfarande oklart men det man vet är att den blev enormt populär. När man börjande använda pallen precis när den blivit tillverkad och testad så var den först och främst avsedd för tågtransporter därav namnet SJ-pall. Idag så använder man också just EU-pallen vid transporter i lastbilar. Varför den ser ut som den gör är helt enkelt för att en gaffeltruck enkelt ska kunna skjuta in sina gafflar i de två håligheterna och på så viss underlätta hantering och förflyttning av dessa varupallar. Vill du lära dig mer om trucken och lastpallens historia så behandlas detta i kurserna Truckkort av Borås Truckservice.

Pallens storlek har man efter hand anpassat så att den precis ska kunna få plats i en lastbil med bredden 2,5-2,6 meter. Den är också tänkt att kunna passa i en järnvägsvagn eller ett så kallat växelflak som enkelt kan förflyttas mellan både tåg och lastbil. Någonting de däremot inte alls passar bra i är de vanliga gods-containrarna som man oftast fraktar med båt då det bara får plats 11 pallar i en 20-fotscontainer och 24st i den större 40-fotscontainern.

Men det är inte bara de stora industrierna som använder sig av dessa lastpallar. På senare tid så har EU-pallen även hittat in i många människors privata hem som olika inredningsdetaljer. Användningsområdena för dessa pallar skiljer sig något enormt och det är bara fantasin som sätter gränser i det här fallet. Det finns allt ifrån enklare konstruktioner så som små soffbord där man bara skruvat fast ett par hjul på pallen medan man i andra fall har byggt hela köksöar av just de här pallarna. Ett av de mer avancerade projekt som inkluderar EU-pallen har varit ett helt altanbygge med tillhörande möbler så som soffor och bord som varit täckta med dynor och dukar. Det blir ett lite annorlunda men häftigt tillskott i den vanliga heminredningen och det är också ett alldeles utmärkt sätt att kunna återbruka saker som annars hade gått till spillo efter att ha uttjänat sitt syfte.